Nedenfor kan du danne dig et overblik over stressens faser samt de forskellige symptomer. Det er vejledende og faserne/symptomerne er flydende. Men det kan give dig en indikation på, hvor du er i din stress-udvikling.

Fase 1 – Akut stress / Balance

Det naturlige stress-respons aktiveres, når du i en kortere periode skal yde maksimalt. Det er designet til at gøre dig i stand til at yde mere, være stærkere, skarpere, hurtigere og skærpe din opmærksomhed. Det kan f.eks. være, hvis du har en deadline, en præstation, tidspres, multi-tasker, bliver forskrækket eller oplever en reel faresituation. Det kan også være en positiv stress reaktion ved begejstring, konkurrence, og når du oplever spænding f.eks. ved en fodboldkamp.

I fase 1 er din hjerne i en tilstand, hvor den evner at tænke godt og kreativt, og du er godt rustet mod sygdom. Her formår du helt naturligt at slappe af efter stressreaktionen og komme tilbage i balance.

Men hvis den akutte stress bliver udløst for mange gange om dagen og i for lang tid ad gangen, og du ikke når at restituere, vil du på et tidspunkt gå ind i fase 2.

Fase 2 – Moderat stress

Hvis du når ind i fase 2 efter at have været for længe/for meget i den akutte stress, vil kroppen begynde at producere et hormon (kortisol), der hjælper dig til at kunne klare belastningen over længere tid. Problemer er, at kortisol har mange bivirkninger både for hjernen og kroppen, hvis denne situation står på i for lang tid.

For at kunne udholde situationen (overleve) begynder overblikket og skarpheden at ændre sig. Dit fokusområde bliver mere snævert og indskrænket, søvnkvaliteten bliver dårligere, du bliver urolige, mangler overskud, bliver irritable og mere kritiske.

Kroppen begynder nu at skrue op for styrken af symptomerne for at lade dig vide, at du har brug for at slappe af.

Du kan tåle at være i fase 2 i en begrænset periode. Men det er vigtigt, der sættes ind med restitution samt, at der bliver skruet ned for stressresponset. Ellers vil du langsomt opleve at gå ind i fase 3, som er svær stress.

Fase 3 – Svær stress

I fase 3 er du hårdt presset. Du har været under belastning alt for længe, så kroppen kæmper – både fysisk og mentalt.

Hjernen skruer ned for at passe på sine ressourcer, så du mister overblikket, bliver dårligere til at huske og din krop er drænet og udmattet. Dit immunforsvar er også i bund, så måske skranter du nærmest hele tiden og har følelsen af ikke rigtigt at komme ovenpå. Alt sammen symptomer på, at NU skal du stoppe op!

Ofte overhører du alle signaler hér, fordi du er så stresset, at dit system bare kører derudad. Du ”holder ud” og har helt mistet evnen til at se, hvor du er på vej hen – din virkelighedsopfattelse har ændret sig. Oven i nævnte signaler mærker du også signaler og symptomer fra fase 1 og 2.

Hvis du ikke hér får idéen om at stoppe op (oftest er det fra omgivelserne, der bliver presset på i denne fase), har du virkelig stor risiko for at få et stresskollaps – et sammenbrud. Det er kroppens måde at fortælle dig, at nu er nok NOK! Hvis du ikke stopper selv, stopper din krop dig.

Hvis du genkender dig selv i fase 3, skal du kontakte din læge, så I kan lægge en plan, der kan hjælpe dig med at stoppe udviklingen!

 

Fase 4 – Kollaps

I denne fase siger kroppen fra og du kommer ikke uden om en sygemelding. Dit system har brug for ro for at restituere og komme sig, så det igen kan finde en naturlig balance. Det skal du tage virkelig alvorligt.

 

Har du en fornemmelse af, at du ligger i fase 4, skal du kontakte din læge! Det er vigtigt, at du handler nu!